Кои са най-опасните плевели за вашия райграс и каква е борбата с тях

Тревна площ без плевели
Сред най-намиращите се растения плевели в райграса са широколистните такива. Те развалят  цялостта на гъстия и зелен тревен килим и затрудняват растежа му. Другият вид плевели  не са иглолистни, а са различни видове житни треви.

Негативни последствия от плевелите с широколистни листа по дворния райграс: 

Плевелите в повечето случаи са по-агресивни от житните треви, към които спадат всички декоративни тревни смески и райграс. Те притежават в повечето случаи по-дълбока коренова система и усвояват повече вода и хранителни вещества. Така те бързо нарастват и задушават райграса.

Често срещани плевелни растения по тревите:   
При дворчета, които са в съседство до пусти терени  неминуемо се засяват чрез вятъра различни видове плевели.

Глухарче (жълтурче):
Повечето от плевелните растения започват своето развитие още в края на Февруари или началото на Март, например като жълтурчето. Това растение се самозасява супер бързо след цъфтежа си. Неговите семенца са много лекички и чрез вятъра се разсяват навсякъде.  

Детелината:
Друг от опасните плевели по тревата във вашата градина е трилистната или четирилистна детелина. Тя стартира агресивно развитие на пролет, също като Фенереното цвете (глухарче), но различното е, че има няколко периода на развитие.

Това значи - ако не вземете адекватни мерки може да измести вашия райграс. Детелината е от агресивните растения, който се сгъстяват  бързо и могат да задушат изцяло райграсите.

Съвети за това как да отстраним плевелите в тревата: 
Повечето широколистни плевели могат да се отстранят чрез плевене ръчно. Този вид премахване е най-трудоемък, но природосъобразен и не замърсява почвата. При по-голяма площ на райграса се използват селективни хербициди или по-точно хербициди срещу широколистни плевели. Често са химични препарати, които унищожават само широколистните плевели.

Препарат за широколистни плевели:  
Най-предпочитан е Матон 600 ЕК.  

Как се разтваря: 
Разтваря се 110 мл в 10литра вода (една пръскачка).  

Логика на препарата: 
Матона има контактно действие. Означава, че има действие при докосване с листата на широколистните растения. През тях навлиза до корените и ги уврежда. Това е причината да няма смисъл ако се пръска ако няма плевели. Пръскайте само  в/у плевелите, не третирайте върху целия райграс.

Далаверки при третиране  с матона:
Третиране да се прави само при суха трева. Не се пръска при температура над 25 градуса. След пръскане не пускайте поливната за райграса за 24 часа.

Интервали между пръсканията: през 2-3 пъти през 7 дни.  Ефект от пръскане:  Вредните растения пожълтяват и загиват.